21 Nisan 2017 Cuma

Apandisit için Doğal ve Bitkisel Tedaviler

Bu hastalığı önleyici en etkili şey, Böğürtlen çayıdır.

Apandisit karnın sağ alt bölümünde bulunan küçük bir bağırsak çıkıntısıdır. Apandisit hastalığı akut ya da kronik olabilir.

Apandisit kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür. Ayrıca çoğunlukla 10 ve 30 yaş arası insanları etkiler. Dünyada her yıl 250.000’den fazla kişi apandisit nedeniyle cerrahi operasyon geçirmektedir.

Apandistin nedeni dışkı birikimi nedeni ile meydana gelen kısmı veya tam tıkanıklık lardır. Genişlemiş lenfoid folikülü , bağırsak solucanları ve tümörlerde apandisitin nedenleri arasındadır. 

Apandisitin bazı yaygın belirtileri şunlardır: karnın sağ alt tarafında ağrı veya gaz, karın şişliği, düşük dereceli ateş, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal ve kabızlık. 

Tedavi edilmeyen apandisit yırtılması ölümcül olabilir. Bu nedenle, doğru tanı ve zaman geçirilmeden yapılan tıbbı müdahale çok önemlidir.

Ayrıca, doktorunuza danıştıktan sonra aşağıdaki doğal ve bitkisel tedavileri deneyerek apandisitin belirtilerini azaltabilirsiniz. 

1. Hint Yağı

Hintyağı apandisit için etkili bir ev çözümüdür. Hint yağı bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın tedavisinde yardımcı olur.

Eski bir havlu üzerine 2 yemek kaşığı hint yağı dökün.
Havluyu yere serin ve karnınız bu havlunun üzerine gelecek şekilde uzanın.
Bu yöntemi 2 ila 3 ay boyunca, haftada 3 defa tekrarlayabilirsiniz.

2. Sarımsak

Sarımsak ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Her gün aç karnına 2-3 karanfil çiğ sarımsak yiyin. Ayrıca sarımsağı tavada közleyerek de yiyebilirsiniz.
Başka bir seçenek olarak, doktorunuza danıştıktan sonra sarımsak kapsülü kullanabilirsiniz.

3. Zencefil

Zencefil apandisitin ortak belirtilerinden olan bulantı ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca ağrı ve inflamasyonu azaltabilir.

Günde 2 ya da 3 kez zencefil çayı içebilirsiniz.  Zencefil çayı nasıl hazırlanır : Bir bardak suya 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil katın ve 10 dakika boyunca kaynatın.
Günde birkaç defa zencefil yağı ile karnınızın altına masaj yapabilirsiniz.
Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra zencefil kapsülü alabilirsiniz.
4. Çemen tohumları

Çemen tohumu apandisitin tedavisinde oldukça etkilidir. Bu tohumlar, bağırsak da ki atık ve aşırı mukus birikimini önler. Ayrıca ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

1 su bardağı suya 2 çay kaşığı çemen tohumu katın. Bir taşım kaynadıktan sonra 10 ila 15 dakika kısık ateşte pişirin. Günde bir defa bu karışımdan için.
Ağrı ve enflamasyonu kontrol altında tutmak için yemeklerinize çemen tohumu ekleyebilirsiniz.

5. Limon

Limon da apandisit tedavisinde çok faydalıdır. Limon suyu ağrıyı dindirir, hazımsızlık ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, limon bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonları önler.

1 adet limonun suyunu sıkın.
Limon suyunun içine bir bu kadarda bal katın.
Bu karışımı günde bir defa tüketin.
Bu yöntemi birkaç hafta boyunca günde bir defa tekrarlayabilirsiniz.

6. Fesleğen

Fesleğen ateşi düşüren etkili bir bitkidir. Fesleğen, hazımsızlık ve bağırsak gazı için iyi bir çözümdür.

Bir bardak suyun içerisine bir avuç fesleğen yaprağı ve 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil katın. Su yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatın. Ardından süzün ve suyun içerisine biraz bal ekleyerek için. Bu çayı birkaç gün boyunca günde 2 defa içebilirsiniz.

Bağırsak gazın kurtulmak için, bir kaba 5 adet ezilmiş fesleğen yaprağı , çeyrek çay kaşığı deniz tuzu ve 3 yemek kaşığı yoğurt katın. İyice karıştırdıktan sonra üzerine biraz karabiber serperek günde iki defa yiyin.

7. Nane

Nane apandistin tedavisi için etkili bir çözümdür. Bu tedavi bağırsak gazının yanı sıra kusma ve bulantıya da iyi gelir.

Bir bardak kaynar suya 1 yemek kaşığı nane yaprağı katın ve 10 dakika boyunca demleyin. Ardından süzün ve bu suyun içerisine biraz bal katın. Birkaç hafta boyunca günde 2 defa için.
Bulantı ve kusmadan kurtulmak için taze nane yaprağı çiğneyebilirsiniz.

8. Ginseng

Ginseng de apandisit ile ilişkili olan enflamasyon ve ağrıyı azaltmada çok etkilidir.

3 bardak kaynar suya 8 dilim ginseng dilimi katın.
Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
İçerisine biraz ham bal ekleyin ve soğumaya bırakın.
Bir kaç ay boyunca günde iki defa bu çaydan için.

9. Fiber zengin gıdalar yiyin

Kabızlık apandisit iltihabını tetikleyebilir. Kabız olmamak için lif açısından zengin gıdalar ile beslenin. Ayrıca, Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, düşük lif alımının apandistin gelişiminde önemli bir rol oynadığı duyurulmuştur.

Fasulye, salatalık, domates, pancar, havuç, brokoli, bezelye, esmer pirinç, kuru erik, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, ve diğer taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin.

Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra lif takviyelerini tercih edebilirsiniz.

10. Bol bol sıvı alın 

Gün boyunca bol su içerek apandistin tedavisine yardımcı olabilirsiniz. Yeterli miktarda su içmek kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini düzenler.

Apandisit hastaları sağlıkları için ılık su içmelidir. Su ile birlikte, taze meyve ve sebzelerden hazırlanan meyve sularını da içebilirsiniz.

Alkol ve kafeinli içecekler vücutta dehidratasyona neden olabileceği içen bu tür içeceklerden kesinlikle uzak durun.

Ek İpuçları

  • Bir bardak ayrana bir tutam tuz ekin ve günde 2-3 defa için.
  • Kabızlığı önlemek için mümkün olan tüm önlemleri alın.
  • Taze meyve ve yeşil yapraklı sebzelerle beslenin.
  • B vitamini, C ve E takviyesi de apandisit tedavisinde faydalıdır. Herhangi bir takviye almadan önce, bir doktora danışın.
  • Yorucu aktivitelerden kaçının. Bir kaç hafta herhangi bir spor yapmayın.
  • Ağrıyı en aza indirmek için, öksürürken, hapşırırken veya güldüğünde elinizi karnınızın üzerine koyarak karnınıza destek verin.
  • Bol bol dinlenin ve uykunuza dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder